• 0.JPG
 • 1 Jaycee.JPG
 • 4blos.JPG
 • 5 a.JPG
 • 6 a.JPG
 • 006.JPG
 • 8vissen.JPG
 • 0011.JPG
 • 0013.JPG
 • 977.JPG
 • anna.jpg
 • B1.jpg
 • Blossom Gioya.jpg
 • DSC_0058.JPG
 • DSC_0307.JPG
 • NQQS5875.JPG

Saartje / Ukkie

Houden van, zorgen voor, keuzes maken in belang van …. en los laten als het moet.

Hoe moet je dit vertellen. We weten het maar het is zo verschrikkelijke moeilijk.

Vanmiddag is de dierenarts aan huis geweest om onze Ukkie te laten gaan.

Vanaf zaterdagochtend wilde ze niet meer eten maar dit had ze wel vaker. Maar na 48 uur nog niet steeds niet zoals het hoort, dus dan gaan er bellen rinkelen. We hadden een afspraak voor Ukkie gemaakt voor een echo en bloedonderzoek voor vrijdag maar zolang wilde we niet wachten. Dus Dinsdag einde middag richting Sleeuwijk gereden. Bloedonderzoek eerst en na 15 minuten het slechte nieuws krijgen. Alle waardes waren weer heel erg gestegen en nu ook bloedarmoede erbij. Het scenario wat we eigenlijk niet wilde moest toch in werking worden gezet. Ze ging mee naar huis want we wilde haar thuis in laten slapen met de rest van de dames ,als ze dat wilde, erbij.

Woensdag ochtend de dierenarts in Uithoorn gebeld en de beslissing genomen om haar donderdag te laten gaan. Crematorium gebeld of we einde dag terecht konden om haar te brengen. De temperaturen laten het niet toe dat ze veel langer hier kan blijven.

Het voelt zo dubbel.  We wisten het maar ze oogt totaal niet ziek. Ze speelt, haalt rottigheid uit en toch vertellen de uitslagen van het bloed een heel ander verhaal. Ze at weer heel goed, kortom we wisten dat ze ziek was maar we zien het niet aan haar.

Wat hebben we gevochten, hoop gehad en nu heel veel verdriet maar wat hebben we haar een paar geweldige mooie maanden kunnen geven. En zij ons !!!! Daar zijn we dankbaar voor en ze zal nooit maar dan ook nooit uit ons hart gaan. Maar wat is het oneerlijk om op deze leeftijd al afscheid te moeten nemen van haar.

Ukkie   Saartje Diebra Van het Dreske Kwinne   17/10 2020 – 03/06 2021 crying

 

heartheart

Op 17 oktober 2020 werd ons 9e Drentje geboren. Saartje Diebra Van't Dreske Kwinne is haar officiële stamboomnaam en ze heeft de bijnaam Ukkie gekregen.

Een nestje van 8 pups, 4 teefjes en 4 reutjes.
Haar moeder is Dieke GioJoe  Van't Dreske Kwinne en haar vader Bram Luna van de Nettelhorst

We waren niet van plan om nog een Drentje toe te voegen aan ons kwartet maar soms gaan dingen niet zoals je in gedachte hebt.

Saartje werd als 5e pup geboren met een gewicht van 365 gram. Een normale bevalling zonder bijzonderheden.

Na 3 dagen begon zij minder goed te drinken en daardoor ook minder hard te groeien maar met extra zorg in de trant van extra aanleggen en eerst een grotere en sterkere pup aanleggen en daarna zij aan de speen ging het wel langzaam maar groeide ze wil. Ze bleef wel achter bij haar broertjes en zusjes.

Met 3 weken zijn we extra geitenmelk gaan bijvoeren en dat leek goed te gaan maar op 17 november zijn we toch met har naar Sleeuwijk gereden omdat ze teveel achterbleef met groeien. Daar werd niets ontdekt en kregen we het advies met een maagsonde bij te gaan voeren. Dit gaat tegen onze gevoelens in omdat we vinden dat een pup het op eigen krachten moet gaan doen, een beetje helpen is niet erg. Wij willen niet tegen de natuur in gaan. Dus extra zorg en aandacht met het bijvoeren. Dit ging redelijk goed en ze bleef verders in niets achter. Speelde gewoon met haar nestgenoten.

Op 25 november, 5.5 week oud,  zijn we opnieuw naar Sleeuwijk gereden omdat ons gevoel zei dat er iets was. Ze dronk namelijk haar eigen urine op. Dit hadden we nog nooit gezien bij een pup van ons. Er werd bloed geprikt en ook urine onderzocht. Haar Ureumwaardes waren iets verhoogt maar de rest was allemaal goed normaal. Aan de buitenkant is er niets te zien of te merken aan haar.

Op de weg terug hebben wij de beslissing genomen dat ze voorlopig bij ons bleef wonen en gaan we de pupkoper inlichten dat hoe spijtig het ook is wij geen pup kunnen verkopen die niet 100% gezond is. Dit is een pijnlijke beslissing en we hebben het nog nooit mee hoeven te maken maar voor alles is een eerste keer.

Omdat wij niet met nummers werken van aanmelding maar altijd kiezen op gevoel hebben wij voor ons zelf altijd wel een lijst. Deze mensen bellen we dan van nummer 1 en naar benden als de pups geboren zijn en als er iets mankeert bellen we van onder af aan omhoog. Op zo een moment wil je niet samen aan tafel moeten gaan zitten om dan nog eens te gaan beslissen. De mensen die een pup uit dit nestje zouden krijgen moesten wij gaan bellen en dat was geen leuk gesprek. Laten we het erop houden dat deze mensen onze “werkwijze” niet konden begrijpen. Wij hebben altijd op ons gevoel dingen gedaan en zullen dit dan ook altijd blijven doen.

26 november kwam de chipper en werd ze gechipt en kreeg ze haar definitieve naam Saartje maar bleef haar bijnaam houden als kleinste van het nest. De dag erna kwam het moment dat ze niet meer wilde eten en alleen nog maar geitenmelk dronk.

4 december met het hele nest naar Sleeuwijk en ook Ukkie werd extra gecontroleerd maar weer kon onze dierenarts niets vinden. Ja ze was kleiner en het eten ging soms heel moeilijk maar verder was er geen reden tot ongerustheid,

Ze ging beter eten en af en toe wilde ze niet maar dat lieten we dan maar zo. Wel viel op dat ze veel water dronk en ook nog af en toe haar urine. Dit kwam volgens de dierenarts el vaker voor dat kleine pups dit deden.

Op 21 januari op nieuw een bloedonderzoek en nu extra SDMA erbij laten checken. Haar ureumwaardes waren verder omhoog gegaan maar de rest was nog steeds normaal. Wel waren haar waardes van TP Total Proteïnen en de GLOB Globuline lager geworden.

Op 18 februari opnieuw een bloedonderzoek plus een urine onderzoek. Haar Ureum waardes waren nog meer omhoog gegaan en nu zijn haar creatinine waardes ineens ook heel hoog. Niemand snapt hier iets van want aan de buitenkant is er niets te merken dat er iets aan de hand is.

Op 4 maart zijn we weer naar Sleeuwijk gereden voor een bloed en urine onderzoek. Opnieuw zijn haar waardes omhoog gegaan. Het advies is een echo van haar nieren te laten maken om te kijken of er daar iets aan te zien is. Urineonderzoek was goed.

Op 11 maart zijn we opnieuw naar Sleeuwijk gereden en hebben we de echo gehad. Dat was geen goed nieuws. Haar ene nier was de gewone grote maar zag er anders uit. Niet glad aan de buitenkant maar een beetje verschrompelt. Haar andere niet was heel klein en zag er ook niet goed uit. Conclusie is kneiterhard er is gewoon niets aan te doen. De dierenarts legt uit dat het voor 99% zeker is dat ze al een infectie heeft gehad in de baarmoeder toen ze nog een foetus was. Wat kunnen we er aan doen ???? Niets en afwachten.

Tot nu toe, vandaag 19 maart, doet ze het heel goed. Ukkie weegt op dit moment 13,3 kg en dat moeten we in de gaten houden. Ze eet goed en krijgt een “speciaal” vlees dieet voor haar nieren. Ze speelt haalt kattekwaad uit en is een “normale” pup van 5 maanden. We genieten van de tijd dat ze nog bij ons is en als de tijd komt dat ze pijn gaat krijgen, niet meer wilt eten, heel veel gaat drinken om te plassen dan weten we dat we haar moeten laten gaan. Het is de natuur en daar kunnen we niets aan doen ook al zouden wij dit zo graag willen. Maar het welzijn van onze klein Ukkie gaat voor onze gevoelens en pijn.heart